Friday, February 04, 2011

Kes Tumbuk Guru-Siapa Yang Bersalah 

0 Kes Tumbuk Guru Siapa Yang Bersalah*sekadar gambar hiasan

Berlaku di daerah Dungun, Seorang guru lelaki tidak menyangka tindakannya menerima pelawaan bapa muridnya ke rumah membawa padah apabila ditumbuk dua kali di muka selain disepak.Guru berusia 43 tahun itu juga diacukan pisau berikutan bapa terbabit naik angin apabila mengetahui mangsa menampar anaknya.

Penyebab bagi insiden tersebut adalah kerana guru terbabit menampar pipi dan memulas telinga pelajar terbabit yang didakwa memberikan isyarat lucah kepada salah seorang murid tahun 6 di sekolahnya selepas keluar dari makmal.

Atas sebab tindakan ingin "mengajar" anak murid, guru yang tidak mahu dikenali pula dibelasah bapa pelajar tersebut.Apakah rasionalnya tindakan bapa pelajar itu?

Kejadian ini bukan baru pertama kali terjadi,dan dari senario yang kami lihat, kebanyakan ibu bapa lebih banyak menyokong tindakan luar kawalan anak mereka dengan menganggap anak mereka berperwatakan baik di sekolah dan bukan sebaliknya.

Ini membuatkan pelajar-pelajar sekolah semakin "naik lemak" apabila mengetahui keluarga mereka akan menyokong mereka walau apa-pun terjadi atas sebab perbuatan pelajar tersebut di sekolah. Takkan tak tahu, guru adalah umpama bapa atau ibu kepada pelajar semasa di sekolah.

Wajarlah jika mereka melakukan kesalahan, mereka menerima hukuman. Namun sekarang, guru-guru tidak lagi dihormati.Tidak semasa zaman kami dahulu.Ibu-bapa pada zaman dahulu lebih menitik beratkan perasaan hormat dan memandang tinggi profession guru sebagai pendidik anak-anak mereka.

Pada masa dahulu, usahkan hendak membalas, hendak mengadu kepada keluarga bila kena hukum dengan guru pun, tidak berani untuk diluahkan.Kerana, ibu bapa beranggapan sekiranya anak mereka dihukum, ini bermakna anak mereka memang melakukan kesalahan.

Tidak ada guru yang ingin menghukum anak muridnya tanpa ada asas-asas yang kukuh. Dalam kes di atas, menunjukkan isyarat lucah bukanlah sesuatu yang boleh dibiarkan. Lebih-lebih lagi, perbuatan anak menjadi cermin kepada sikap dan keperibadian keluarga pelajar tersebut sendiri.

Jika kita sendiri sebagai ibu-bapa, melihat anak kita yang berusia 8 tahun sudah pandai memberi isyarat lucah, adakah kita hanya akan tersenyum gembira dengan perbuatan mereka? Anda fikirkanlah sendiri.

Pada pendapat kami, KPM selepas ini patut mewujudkan silibus atau modul mempertahankan diri untuk guru-guru mereka.Pada zaman ini, berkemungkinan ianya amat diperlukan.

Pendapat anda, siapakah yang patut dipersalahkan?1 comment:

LiFe Is BeAuTifUl LyRiC said...

sekarang pembangunan insan dah semakin hancur..sedih melihat ramaja zaman sekarang.. bukan saja remaja tp guru juga skrg bermaslah tp tidak dididahkan jer..